Subsidie mogelijkheden 2023
Per 1 januari 2023 worden de subsidiebedragen van isolatiemaatregelen en warmtepompen verhoogd. Ook worden per 2023 de voorwaarden voor de minimale m2 verlaagd. De isolatiemaatregelen gelden alleen voor woningeigenaren. Vereniging van Eigenaars (VVE’s) kunnen wel terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor subsidie op isolatie.
Isolatiemaatregelen
Het hogere subsidiebedrag bij de ISDE geldt voor isolatiemaatregelen die na 31 december 2022 zijn uitgevoerd of aangebracht. Voor isolatiemaatregelen en die voor 1 januari 2022 zijn uitgevoerd of aangebracht gelden de lagere bedragen van 2021.
De nieuwe minimale oppervlakte eisen voor isolatiemaatregelen gelden voor alle aanvragen die vanaf 1 januari 2023 worden ingediend.
Voorwaarden Triple glas
U geeft alleen het aantal m2 op die oude ramen, panelen of deuren vervangen. Glas wat bijvoorbeeld is geplaatst in een raam waar eerder een gevel zat komt niet in aanmerking.
De isolatiewaarde (U-waarde) voor het Triple glas is maximaal 0,7 W/m2K.
Bij de toepassing van Triple glas moet u verplicht ook de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen met een Uf-waarde van maximaal 1,5 W/m2K.
Als u heeft geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld in het aanvraagformulier om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet.
Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2. Het oppervlak van het Triple glas telt hierin mee. U mag maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Als u bijvoorbeeld eerst subsidie hebt gekregen voor Triple glas voor de benedenetage en voorgevel van uw woning en later subsidie aanvraagt voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan wijzen we de laatste aanvraag af. U kunt dan beter voor alle glasmaatregelen die u binnen 24 maanden neemt subsidie aanvragen in één aanvraag. De aanvraag moet u dan wel binnen 24 maanden na installatie van de eerste glasmaatregel indienen.
Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het Triple glas, meer dan 45 m2 is dan brengen we het subsidiebedrag automatisch terug tot het maximale aantal van 45 m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.
Voorwaarden HR++ glas
U geeft alleen het aantal m2 op die oude ramen, panelen of deuren vervangen. Glas wat bijvoorbeeld is geplaatst in een raam waar eerder een gevel zat komt niet in aanmerking.
De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m2K nodig.
U mag maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Als u bijvoorbeeld eerst subsidie hebt gekregen voor HR++ glas voor de benedenetage en voorgevel van uw woning en later subsidie aanvraagt voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan wordt de laatste aanvraag afgewezen. U kunt dan beter voor alle glasmaatregelen die u binnen 24 maanden neemt subsidie aanvragen in één aanvraag. De aanvraag moet u dan wel binnen 24 maanden na installatie van de eerste glasmaatregel indienen.
Als u heeft geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld in het aanvraagformulier om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet
Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2. Het oppervlak van het HR++ glas telt hierin mee.
Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het HR++ glas, meer dan 45 m2 is dan brengen we het subsidiebedrag automatisch terug tot het maximale aantal van 45 m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.
Subsidiebedragen per m2
In de tabel hieronder vindt u de ISDE subsidiebedragen per m2 voor isolatiemaatregelen, als u één maatregel neemt. U vindt deze informatie ook in onderstaande download.
Let op: deze subsidiebedragen verdubbelen als u een 2e of meer maatregel(en) neemt. Die 2e maatregel kan zijn: een isolatiemaatregel van een ander type, een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
ISDE Subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen januari 2023 (rvo.nl